Uppteckning nummer NM-SNM1633

Upptecknare: S.A Palèn

Socken/stad: Haverö

Under århundraden rådde tvist och osämja mellan By-och Bodsjöborna i Jämtland om slåttermyrar, jaktmarker och fiskevatten i gränstrakterna mot Jämtland, och sedan ett par nybyggare i mitten av 1700-talet slagit sig ned på Hebberslendets avradsland - numera Strångens by- intensifierades tvisterna. Dessa fördes omväxlande vid Torps och Revsunds häradsrätter. På det omtvistade området fanns en tjärn, Djuptjärn, som var rik på storöring, och i den tjärnen fiskade både By- och Bodsjöborna, och båda påstodo sig vara ägare till densamma. Tvisten slutade med en gränsreglering mellan Jämtland och Medelpad, då Byborna förlorade en del av de omtvistade områdena och därvid även den fiskrika Djuptjärn. Sedan dom fallit, var det naturligtvis slut med Bybornas fiske i dessa fiskevatten. De grämde sig mycket över tvistens utgång, och en man i By, som kunde lite mera än de andra, beslöt, troligen på bybornas begäran och efter att hava konsulterat någon visman, att göra slut på fisket i Djuptjärn även för den andra parten. För detta ändmål begav han sig jämte en kamrat till Haverö kyrka, och från kyrkogården togo de dödmull med sig tillbaka till By. Med dödmull kan man nämligen döda allt levande både i vatten och på land. Under det de samlade mullen, sågo de en gumse, som hade stora krokiga horn flyga över kyrkogården, och varest den gumsen hörde hemma, var icke svårt att förstå. Någon dag senare begåvo sig de båda männen till Djuptjärn, medtagande den från kyrkogården hemförda mullen, med vilken de ämnade "beså" hela Djuptjärn. Mullen räckte emellertid icke till över hela tjärnen,utan en del blev osådd, varför attentatet misslyckades. När såningsmännen gjort slut på mullen, hörde de, huru det hånskrattade i Djuptjärnsfligget, och runt båten, i vilken de rodde, hoppade och dansade storöringen, så att det såg ut, som om hela tjärn kokade.

Ur. S.A.Palèn: från Gamla Haverö, Sundsvall 1945, sid. 226-227.